Materina dušica za razne težave

Nekateri vsako pomlad nabirajo zdravilne rastline za čaje in druge pripravke. Prav tako je nabiranje materine dušice zelo koristno. Je zelo zdravilna rastlina, saj se v njej skriva ogromno zdravilnih učinkov. Materina dušica mogoče komu ni najbolj znana rastlina, mogoče ne pozna njenega imena, ko pa jo vidi v naravi pa vedo za katero se gre. Sama rastlina izvira iz Sredozemlja, ampak tudi pri nam je najdemo ogromno, sama jo nabiram, ko se podam kam v hribe. Tam je najdeš ogromno in prav tako bo čas, ki se je bo dalo najti in ljudi se bodo kar pasli lahko temu tako rečemo.

Materina dušica je najboljša, če iz nje pripravimo zdravilni čaj. Lahko pa tudi sirup in razne kopeli, kar še sama nisem nikoli poskusila. Mogoče sem to pozabila omeniti, nekateri jo poznajo tudi pod imenom timijan, kar pa je vsem zelo znana rastlina. Ima zelo dišeče cvetove, ki so vijoličaste barve. Če niste prepričani katera je prava rastlina je ne nabirajte sami. Naj vam prvo nekdo pokaže in nato se podajte v nabiranje materine dušice. Materina dušica ima zelo prijeten vonj, ki te prav navduši. Najboljše je, da jo doma posušite v senčnem prostoru in naj ima prepih. Nato jo shranite v suh prostor in prav tako v primerne posode za shranjevanje.

materina dušica

Materina dušica se pobira tam nekje od meseca maja in vse do septembra. Vse je odvisno od posameznikov kaj nabirati. Jaz osebno nabiram cvetove, drugi vršičke nekateri pa tudi stebla. Mogoče je pomembno, da napišem za katere bolezni je ta zdravilna rastlina namenjena. Najbolj pripomore za samo vnetje dihal, prav tako lajšanje bolečin. Če mogoče kašljate, imate krče, vneto grlo ali sluz v pljučih, prav tako za kožne bolezni, če ste utrujeni. Je zelo učinkovita in lahko rečem, da pomaga. Če niste navajeni piti zdravilnega čaja iz zelišč, se ga morate najprej navaditi.