Očala za več namenov

V preteklosti očala niso bila tako priljubljena kot so danes. Okvirji očal so različnih oblik lahko so ozki, debeli, temni, kvadratni, spreminjajo oblike in še bi lahko naštevali. Imajo več korekcijskih okvirjev, katere si sami izberete, optiki vam pa sami montirajo stekla na okvir. Lahko montirate UV stekla, katera vas ščitijo pred soncem, tanka in lahka stekla, so odlična rešitev za ljudi z visoko dioptrijo, polarizacijska stekla, pri katerih se steklo prilagodi svetlobi in vam omogoči udoben vid, nudijo vam tudi UV zaščito. Stekla si lahko tudi pobarvate po vzorcu. Očala delimo glede na uporabo.

očala

Očala z dioptrijo so namenjena za slabovidne in daljnovidne ljudi, torej ljudi, ki ne vidijo na daleč ali pa na blizu.

Sončna očala imajo posebno sončno zaščito, tako za šport, kot za prosti čas. Okvirji so različnih oblik, imajo polarizacijska stekla, ki zmanjšajo bleščanje. Morajo imeti popolno UV zaščito, ki vas bo ščitila pred soncem, lahko so z dioptrijo ali brez.

Progresivna očala imajo stekla s katera nam omogočijo oster pogled na bližino naprimer, ko beremo časopis ali razne stvari in na daljavo, ko gledamo v televizor, nekam dlje. Del stekla je namenjen za boljši vid na daljavo del pa na bližino. Dioptrija se stopnjuje postopoma tako, da ne vidimo črte. Bifokalna stekla so starejša stekla, ki so narejena iz dioptrije na blizu in tudi na daleč. Spojeni sta skupaj in se vidi črto, ki razlikuje dve dioptriji.

Te so najbolj pogosta očala, ki se sedaj pojavljajo. Imamo pa še očala za računalnik, ker nam računalnik preobremenjuje vid nam zmanjšajo obremenitev, za voznike, pri katerih si lahko sami spreminjamo dioptrijo… Sedaj jih tudi otroci veliko uporabljajo. Pri otrocih morajo so dobro zaščitena, saj jim velikokrat padejo na tla.