Otroška kolesa za igrive otroške dni

Otroški nasmehi, igrivost in nenehno iskanje priložnosti so skupno ime za po mnenju staršev najlepša leta življenja. Del otroških let so zagotovo tudi otroška kolesa, ki jih najdete tudi na https://www.enduro.si/otroska-kolesa/. Skrbno izbrana kolesa poskrbijo za varno vožnjo vašega otroka na domačem dvorišču in cesti, hkrati pa lahko zagotovijo priložnosti za ustvarjanje nepozabnih spominov. Sploh, če si slednje shranite tudi v obliki fotografije in videa.

Otroška kolesa – na kaj naj bom pozoren?

Otroci hitro prerastejo stvari – ne le oblačila, tudi igrače v zgodnjem obdobju življenja hitro postanejo nezanimive, podobno pa velja tudi za kolesa. Ta sicer ne povzročijo izgube zanimanja otroka, pač pa dejansko otrok s hitro rastjo v višino, začetno kolo hitro preraste. Zato je pomembno, da ste starši (pa tudi stari starši in ostali, ki ste aktivno vključeni v vzgojo otroka) pozorni na znake, ki kažejo, da je čas za njegovo zamenjavo. Kateri so ti znaki?

otroška kolesa

Osnovno vodilo je, da mora biti višina kolesa taka, da lahko otrok v mirujočem stanju enostavno stoji na ravni podlagi, na kolo pa se mora namestiti tako, da kolo samo nežno nagne na stran. Med vožnjo se otrokova kolena ne smejo zadeti ob krmilo, prav tako jih otrok ne sme obračati navzven, saj vse to vpliva na ravnotežje otroka ter njegovo sposobnost vožnje. Okvirno lahko povemo, da otrok svoje prvo kolo preraste v obdobju dveh let.

Kdaj naj otrok dobi svoje prvo kolo?

Otrok običajno svoje prvo pravo kolo (brez pomožnih kolesc) dobi med četrtim in osmim letom starosti. Spodbujanje otroka k vožnji je ključno tudi za njegov razvoj – otrok na kolesu razvija koordinacijo in občutek za ravnotežje.  Pri tem je ključno, da otroka med vožnjo nadzorujete ter zagotavljate varno okolje za učenje. Ne pozabite na zaščito glave, v obdobju učenja pa tudi zaščito kolen in komolcev. Če se na pot podajate skupaj pa še to vodilo – z zgledom vzgajamo.