Pametni telefoni

Vsi smo vsaj enkrat v življenju že kupovali telefon. Dandanes bi lahko rekli že pameten telefon. Ko kupujemo telefon nas v glavnem zanima njegova cena, velikost ekrana, izgled ter vzdržljivost (baterije, odpornost na udarce). Glavno vprašanje pa je, kaj pametni telefoni sploh so? V primeru, da se odločate za nakup pametnega telefona, obiščite spletno stran https://www.comshop.si/telefonija/pametni-telefoni.

pametni telefoni

Odgovor na to vprašanje je naslednji. Pametni telefoni so v bistvu mini računalniki. To pa zato, ker vsebujejo vse komponente, katere vsebuje računalnik (procesor, RAM, disk, grafična kartica, itd.), le da so veliko manjše. Zgodovina pametnega telefona sega vse nazaj v leto 1992, ko je podjetje IBM razvilo prvi pameten telefon po imenu Simon. Ta telefon se je od prejšnjih razlikoval v tem, da je imel koledar, imenik, svetovno uro, računalo, beležko, elektronsko pošto ter ostale aplikacije, katere prejšnji telefoni niso imeli. Prav tako ta telefon ni imel tipkovnice, ampak zaslon na dotik.

Operacijski sistemi, katere pametni telefoni uporabljajo so naslednji: “Symbian OS”, “BlackBerry OS”, “Android OS” ter “iOS”. Najbolj poznana, oziroma uporabljena operacijska sistema od teh štirih sta Android ter iOS. Večina proizvajalcev pametnih telefonov se odloči za operacijski sistem Android (Samsung, LG, Sony, ASUS, itd.), medtem ko se je podjetje Apple odločilo za svoj operacijski sistem, ki teče na njihovi seriji pametnih telefonov iPhone.

Na kaj pa moramo paziti, ko kupujemo pametni telefon? Katere lastnosti imajo pametni mobilni telefoni. Glede na to, da so pametni telefoni, kot smo že omenili, računalniki, imajo tudi podobne lastnosti, kot računalnik. Najpomembnejši dejavniki pri nakupu pametnega telefona so tako cena, operacijski sistem (stvar navade), kapaciteta diska (8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB, itd.), kapaciteta RAM pomnilnika (1 GB, 2 GB, 4 GB), velikost ekrana, zmogljivost baterije, kvaliteta kamere (zadnja ter sprednja, če je vgrajena). To so v glavnem pomembnejše lastnosti pametnih telefonov, na katere moramo paziti pri nakupu slednjega.