Kaj je retencija in zakaj se uporablja v otrodontiji

Retencija je kos kovine ali žice, ki je pritrjena na zadnji strani zob. Za kaj gre in kakšen je ta ortodontski postopek si poglejte v naslednji povezavi. Pri ortodontiji, po odstranitvi zobnega aparata, je potrebna še namestitev imenovana retencija. Ortodontski pacienti predvidevajo, da je po odstranitvi zobnega aparata tudi konec ortodontske terapije. Vendar pa temu ni tako saj je utrjevanje zob še obvezen del postopka.

Zobni aparat je lahko snemljiv ali fiksni. Fiksni aparat je na zobe fiksno pritrjen in ga sami ne moremo sneti, to lahko stori samo ortodont ob koncu zdravljenja. Fiksni aparat je namenjen večjim popravkom in za daljša obdobja zdravljenja. Takšen aparat je sestavljen iz nosilcev – zvezdic, katere se pritrdijo na vsak zob. Le-te pa povezuje žica oziroma lok. Nosilci so lahko iz različnih materialov, najpogosteje uporabljen je klasičen kovinski zobni aparat. Lahko pa si izberete tudi brezbarvni oziroma beli fiksni aparat, pri katerem so nosilci narejeni iz keramike ali različnih kompozitnih mas. Med fiksne aparate štejemo še lingvalni zobni aparat. Ta aparat je nalepljen na notranjo stran zob in je praktično neviden.

 retencija

Na koncu ortodontskega zdravljenja pacienta fotografirajo, izdelajo končne študijske modele ter rentgenske slike in na ta način zabeležijo z zdravljenjem doseženo stanje. Pacienta seznanijo, kakšna retencija je zanj priporočljiva. Določijo kontrolne obiske, po odstranitvi aparata vam bo ortodont pritrdil držalo – retencijsko žičko. Na koncu boste prejeli tudi retencijsko folijo, katera je snemljiva in jo nosite določeno časovno obdobje.

Glavna prednost retencijske žičke je, da jo lahko po namestitvi pozabite in zobje še vedno ostanejo poravnani. Namestijo jo tako, da žičko lepimo na zobe. Retencija se lahko potem tudi po želji sname, premika ali po potrebi zamenja.

Retencija oziroma retencijska žička se lahko izdela v laboratoriju ali pa jo ortodont naredi sam, takoj po snetju aparata in jo tudi isti čas namesti pacientu. Treba jo je nositi redno, v kolikor je ne, je ves trud bil zaman.