Spletno gostovanje najprej testirajte!

Registrirali ste domeno, spletno stran imate izdelano, zdaj pa vas čaka le še zakup spletnega gostovanja. Vsekakor ni vseeno, pri katerem ponudniku boste poiskali storitev, saj so razlike na tem področju velike. Marsikdo, ki se na spletno gostovanje ne spozna, gleda le na ceno storitve. Izbere torej najcenejši paket pri najcenejšem ponudniku, že kmalu po uporabi pa ugotovi, da bo potrebna sprememba. Običajno si v takšnem primeru s ponudnikom najprej izmenja množico e-sporočil, v katerih zahteva hitrejše in zanesljivejše gostovanje, nato pa vidi, da s tem ne bo dosegel prav nič. Preostane le ena rešitev – menjava ponudnika gostovanja.

Spletno gostovanje je storitev, ki neposredno vpliva na hitrost delovanja spletne strani. Na tem mestu je treba poudariti, da na hitrost vplivajo tudi drugi faktorji, povezani s samo spletno stranjo (npr. velikost slik, uporaba predpomnjenja, število zahtevkov, …), toda gostovanje predstavlja osnovo. Če zakupimo nekakovostno gostovanje na neodzivnem strežniku, tudi hitrostna optimizacija spletne strani ne bo prav nič pomagala. Pomembno torej je, da gostovanje zakupimo pri ponudniku, ki uporablja sodobne in visoko zmogljive strežnike.

spletno gostovanje

Ali ponudnik gostovanja razpolaga z zmogljivimi strežniki, lahko odkrijete na različne načine. Zelo pomemben podatek je, ali so v strežnike vgrajene SSD diskovne enote. Gre za naslednice HDD enot, ki funkcionirajo na povsem drugačen, mnogo hitrejši način. Pozanimajte torej se, ali boste pridobili SSD spletno gostovanje ali klasično – najbolje, da se z vprašanjem obrnete kar na ponudnika. Drugo, kar lahko storite, je to, da preverite spletno stran ponudnika in poiščete podatke o strežniški opremi. Jih ne najdete nikjer? Najverjetneje zato, ker ima podjetje že nekoliko zastarele strežnike in podatka o njih raje ne izpostavlja javno. Preostane vam še to, da obiščete spletne forume, bloge in podobne strani, na katerih ljudje pišejo o svojih izkušnjah s ponudniki gostovanja.

Nekateri ponudniki omogočajo tudi možnost testiranja gostovanja, ki jo vsekakor velja izkoristiti. V tem primeru naročite gostovanje, za katerega prejmete predračun s podaljšanim rokom plačila. Časa za testiranja imate pri nekaterih ponudnikih 14 dni, pri drugih 30 dni. Če ste s storitvijo zadovoljni, če torej vse dela zanesljivo in hitro, plačate predračun in paket gostovanja se podaljša. V kolikor pa ugotovite kakšno pomanjkljivost, zaradi katere bi spletno gostovanje raje poiskali pri drugem ponudniku, enostavno ne plačate predračuna.

Potrebujete spletno gostovanje? Svetujemo vam, da se poleg pregleda mnenj drugih naročnikov odločite tudi za koriščenje testnega obdobja, v katerem boste imeli na voljo dovolj časa, da temeljito preverite kakovost gostovanja.