Zobna protetika je namenjena izboljšanju zdravja vaših zob in za lep nasmeh

Zobna protetika je veja stomatologije, ki se ukvarja z nadomestitvijo izgubljenih zob ali zobnih delov. Najboljše zdravnike dobite na DOKTOR1A. Gre za proces izdelave in vstavljanja umetnih zob, ki nadomeščajo naravne zobe. Namen zobne protetike je zagotoviti funkcionalnost in estetiko zob v ustni votlini ter izboljšati kakovost življenja ljudem. Obstaja več vrst zobne protetike, ki se razlikuje glede na namen, uporabo in material, iz katerega so zobje izdelani. Najpogostejše oblike zobne protetike so zobne prevleke, zobni mostički, zobni vsadki in proteze.

 zobna protetika

Zobne prevleke so tanke porcelanske ali keramične lupine, ki se prilepijo na obstoječi zob. Uporabljajo se za izboljšanje estetike zob, popravljanje poškodb ali izboljšanje njihove funkcionalnosti. Zobni mostički so umetni zobje, ki se pritrdijo na sosednje zobe in se uporabljajo za nadomeščanje manjkajočega zoba. Zobni vsadki so vstavki iz titana, ki se vstavijo v čeljustno kost in služijo kot korenine zob. Na vsadek se nato pritrdi umetni zob.

Proteze so umetni zobni nadomestki, ki se uporabljajo za nadomeščanje večjega števila manjkajočih zob ali celotne zobne vrste. Obstajata dve vrsti protez: delne proteze, ki se pritrdijo na preostale zobe in jih nadomeščajo, ter totalne proteze, ki se uporabljajo, kadar so vsi zobje izgubljeni.

Zobna protetika ima številne prednosti. Poleg izboljšanja estetike in funkcionalnosti zob lahko pomaga tudi pri preprečevanju drugih zdravstvenih težav, kot so težave z žvečenjem, izgovarjanjem in prebavo hrane. Prav tako lahko zobna protetika izboljša samozavest in kakovost življenja pacienta.

Kljub temu pa je pomembno upoštevati, da je zobna protetika le nadomestek za naravne zobe in zahteva redno vzdrževanje in čiščenje, da se preprečijo morebitne težave in podaljša življenjska doba protetiki. Poleg tega je pomembno, da pacienti redno obiskujejo zobozdravnika, da se preveri stanje zob in protetike ter po potrebi izvedejo morebitna popravila ali nadgradnje. Pomembno je upoštevati redno vzdrževanje in čiščenje protetike ter se posvetovati s strokovnjakom pri izbiri in načrtovanju zobne protetike.