Strije

Nihče si ne želi neprijetnih in nadležnih sprememb na telesu, ampak strije so nekaj kar ima danes skoraj vsak. Te se najpogosteje pojavijo pri ženskah, ampak ponavadi se jih tudi moški ne zmorejo izogniti. Strije so nadležna sprememba kože, katera se pojavi v vseh različnih starostnih obdobjih. Te lahko nastanejo na različnih predelih kože, kot so npr. prsa, roke, zadnjica, trebuh… skratka skoraj povsod. Do njihovega nastanka ponavadi pride, ko se koža veliko raztegne v krajšem času. Se pravi pri večji pridobitvi odvečnih kilogramov in pri nosečnosti. Pri nosečnicah so te najbolj pogoste, saj njihov trebušček hitro raste. Strije se pojavijo na trebuhu, in tam ostanejo tudi po rojstvi otroka, to pa večini žensk ni všeč, zato se že v času nosečnosti bojijo proti njimi. Strij se je namreč ne mogoče znebiti ali pa jih preprosto preprečiti. K sreči pa se jih je možno vsaj delno znebiti.

Za nastanek strij poznamo ogromno vzrokov, npr. že sama prvotna elastičnost kože, hormonsko ravnovesje in odločilna starost posameznikov. Da preprečimo ali pa vsaj zmanjšamo sam nastanek strij, se lahko mažemo z različnimi kremami, katere bodo naši koži dajale prožnost. Tu je pomembno da krema ostane čim dlje na koži in da se ne absorbira preveč hitro, zato so olja ali pa mastne kreme najboljše zato uporabo, te imajo tudi daljšo učinkovitost.

Če želite strije preprečiti, potem mora biti vaša koža ves čas nahranjena. Seveda pa same kreme niso dovolj, ne morejo same preprečiti strij. Pomembno je tudi kako se prehranjujete, svetujemo vam da imate pravilno in uravnoteženo prehrano, in da v svoje telo vnašate čim večje število vitaminov in mineralov, sploh pa je zelo pomemben vitamin C. Ta sodeluje pri tvorbi kolagena, ta pa je pomemben faktor pri prožnosti vaše kože. Pomemben pa je tudi zadosten vode, ta bo poskrbela za elastičnost vaše kože.