Operacijski sistem Windows

Microsoft Windows, kateri je trenutno najbolj priljubljen operacijski sistem med namiznimi in prenosnimi računalniki, je najuspešnejši izdelek podjetja Microsoft do sedaj, predvsem zaradi preprostega in modernega videza, uporabnih funkcij ter pa široke programske podpore.

windows

windows

Začetki Windowsa ali po slovensko “Okna”, sega daleč nazaj v leto 1981,  ko so že pri prej omenjenem podjetju Microsoft začeli z projektom “Interface Manager”.  Približno 2 leti po začetku projekta so projekt naznanili pod imenom Windows 1.0, vendar se je zaradi hudih napak z tipkovnicami projekt zavlekel v leto 1985 in izšel šele takrat.

2 leti po še-ne tako znanem Windowsu 1.0 so sledile izboljšave v programih, boljšo podporo za spomin in pa podporo za več grafičnih kartic.  Poimenovali so ga Windows 2.0. Kmalu za tem je sledil še Windows 2.1 kateri je bil skoraj identičen predhodni verziji (torej 2.0), le da je vseboval podoporo za procesorje 386 in 286. Kmalu za tem je Apple vložil točbo proti Microsoftu saj je bil Windows 2.0 enak operacijskemu sistemu Apple Lisa kateri je bil prvič izdan leta 1983.

Tako je Microsoft vsakih od 3-6 let izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows, leta  1995 pa je bil izdan Windows 95 kateri je prvi operacijski sistem namenjen domačim uporabnikom. Od takrat naprej je Windows požel zelo velik uspeh v prodaji in uporabnosti, saj se je kot zanimivost pri Windowsu 97 že prvi dan prodalo več kot 250.000 kopij.

Verjetno se vam je pa ravno Windows XP(kateri je izšel avgusta 2001)  najbolj vtisnil v spomin saj je ta različica do tedaj prinesla največ sprememb (tudi glede uporabniškega vnestnika) in je mnogim še vedno najljubša.

Naslednja verzija Windowsa je izšla januarja 2007, venar pa je bila veliko kritizirana zaradi počasnega vmesnika.

Windows 7 katera je bila izboljšana različica Windows Viste, je prav tako kot Vista, izšel v petih različicah, in z zelo prenovljenim grafičnim vmestnikom, hitrejšim zagonom itd.

Z Windows 8 pa je Microsoft naredil revolucijo saj se je usmeril tudi v zaslone na dotik. Poslednično je bil to razlog za odstanitev začetnega menija (Start) kateri je pognal veliko kritik.

Zdaj pa pride na vrsto še težko pričakovani Windows 10, kateri obljublja višjo varnost, podporo za virtualna namizja, asistentko Cortano in številne pomembne novosti.