Telefoni

Telefon je eden pomembnejših izumov, saj ga ima v sedanjosti skoraj vsak. Brez telefona bi se težje sporazumevali prej, sedaj se lahko sporazumevamo tudi prek računalnika. Telefoni so se tako razvili, da sedaj lahko skoraj vse naredimo tudi na telefonu in ne rabimo računalnika. Telefoni v sedanjem času predstavljajo velik pomen saj jih veliko podjetij izdeluje, izboljšuje, z njimi poslušamo glasbo, zapravljamo čas z igricami, kličemo, slikamo, pišemo sms- je, opravljamo klice…

telefon

Telefon je izumil Alexander Graham Bell leta 1876. Telefonske storitve čez ocean so potekale s pomočjo pod morskih kablov leta 1956 od leta 1962 pa preko satelitov. Prvi telefoni si bili sestavljeni iz tipk sedaj pa so na dotik in vse hitrejši in vse boljši. Pametni telefoni na dotik je naredilo podjetje IBM leta 1992. Predstavili so ga leta 1992 prodajati pa so ga začela leto po tem. Pametni telefoni se razvijajo, imajo čedalje boljše kamere, procesorje, več spomina…

Veliko podjetij izdeluje pametne telefone. Kot so Apple, Samsung, HTC,Lenovo, Sony…

Med sabo največja konkurenta sta si Apple in Samsung. Oba imata vrhunske telefone z odlično kamero, veliko prostora za podatke. Razlikujeta se v operacijskih sistemih. Apple ima IOS, ki je postal zelo popularen. IOS ima nekatere programe katere se ne da izbrisati to so, imenik, nastavitve, kalkulator, fotoaparat slike, kontakti, Game center, osebna dostopna točka… Podjetje izdeluje tudi računalnike, tablične računalnike, pametne ure… Njihov konkurent pa je Samsung, ki ima na telefonih Android. Je odprto koden operacijski sistem, omogoča lažje in cenejše razvijanje telefonov, se sinhronizira z googlovimi storitvami. Vse aplikacije za android so napisane v javi. Android ima svojo ”trgovino z aplikacijami” ta se imenuje Google play, Apple pa ima App store. Androidov sistem je lahko v večih jezikih, Apple- ov pa ponavadi v angleščni. Podjetje Samsung razvija pametne telefone, računalnike, monitorje, televizorje, spominske kartice, SSD- je… Ponavadi na začetku so izdelki iz Samsunga ponavadi cenejši od Applovega.

Poznamo tudi Windows pametne telefone, ki pa imajo operacijski sistem Windows, kot ponavadi pri osebnem računalniku. Na teh telefonih so aplikacije v večini plačljive.

Pametni telefon je najbolje kupiti glede na sistem katerega poznate. Uporabljati vam je najlažje že poznan operacijski sistem, če pa ne poznate nobenega se pa obrnite na znance, ki malo poznajo različne telefone.