Elektrika in njena vedno višja cena – sončna elektrarna je rešitev

Elektrika postaja vedno dražja dobrina, pred kratkim je zopet v medijih završala vest o njeni prihajajoči podražitvi. Porabniki smo zopet prisiljeni iskati alternativne rešitve – ena takih je sončna elektrarna. Sončna elektrarna je na dolgi rok dobra investicija – cena sončne elektrarne, natančneje njene izgradnje pa žal ne sodi med najbolj ugodne projekte. Moramo pa se zavedati, da s pridobivanjem energije s pomočjo sonca vidno prihranimo, zato je kljub visoki začetni ceni smotrno razmisliti o njeni izgradnji.

cena sončna elektrarna 1

Pri GEN-I, enemu večjih energetskih ponudnikov pri nas, razjasnjujejo najpogostejše dvome glede same izgradnje elektrarne in pomena dolgoročne naložbe (prihranki pri porabi elektrike), odgovarjajo pa tudi kakšna je cena. Sončna elektrarna ni poceni, postaja pa vedno bolj dostopna , tudi na račun sofinanciranja s subvencijo iz Eko sklada, saj spada v kategorijo zelene energije.

Visoka cena? Sončna elektrarna vam je dosegljiva

O točnem znesku, ki ga boste morali odšteti za izgradnjo sončne elektrarne, je težko govoriti, saj je odvisen od večih dejavnikov. Zato vam priporočamo, da preko spletnega obrazca na spletni strani GEN-I sonce pošljete podatke o  letni porabi elektrike na merilnem mestu (v kWh) in naslov lokacije, kjer nameravate postaviti sončno elektrarno. Tako boste pridobite informativni izračun in se lažje orientirali in organizirali, saj gre za precej visok začetni finančni vložek.

Vse nas tudi zanima, kdaj se bo naša investicija povrnila. Tudi tukaj, zaradi vpliva večih dejavnikov, ni enotnega odgovora. Vendar pa po nekem povprečnem izračunu znaša 12 let, ob pridobitvi subvencije Eko sklada pa tudi 10 let. Življenjska doba sončne elektrarne pa je vsaj 30 let in več. Stroški porabe elektrike se po izgradnji, na mesečnem nivoju, znižajo za približno do 75 odstotkov.

Da pa bi izgradnja sončne elektrarne bila dostopna širšemu krogu odjemalcev električne energije, pri GEN-I ponujajo tudi različne možnosti financiranja: plačilo na obroke, in sicer 7-letno brezobrestno odplačilo ali do 15-letno potrošniško kreditiranje. Mesečni obrok vas bo stal kot povprečen mesečni račun za elektriko, vi pa boste že bližje povrnitvi vaše investicije.