Kamini na drva za občutek domačnosti v domu

Priljubljeni kamini ostajajo vir ogrevanja doma, še posebej kamini na drva po dostopni ceni. Kamini na drva se razlikujejo po ceni, velikosti, samem dizajnu in obliki. Nekateri modeli imajo vgrajeno pečico v kateri lahko pečete priljubljene jedi, drugi imajo zgornjo ploskev namenjeno kuhanju, nekateri pa imajo samo funkcijo ogrevanja in dajejo prostoru domač rustikalen pridih. Kamini na drva bodo ogrevali vaš prostor z direktnim sevanjem skozi steklo na vratih in v manjši meri z naravno konvekcijo. Na splošno so za uporabo izjemno preprosti, saj zahtevajo le, da zanetimo ogenj in na kurišče dolagamo polena, seveda pa ne smemo pozabiti na redno čiščenje in vzdrževanje. Pristen občutek domačnosti doma dajejo prav kamini na drva, ki v  mrzlih zimskih večerih zagotavljajo prijetno toploto. Še iz zgodovine do danes nam prasketanje ognja vzbudi neke prav posebne občutke topline.

kamini na drva

Izredno priljubljeni med kamini na drva so na primer tudi vgradni kamini, ki lahko zelo učinkovito ogrejejo prostor ali pa kar celoten dom. Izdelani so iz materialov, ki so odporni tudi na najhujše pogoje. Poznamo še druge vrste kaminov in seveda številne dodatke zanje. Obstajajo tudi zunanji kamini na drva, ki so lahko vaš vir energije od zunaj. Nekatera podjetja imajo posebne akcije in nudijo širok izbor kaminov in kaminskih peči na drva in pelete, zato spremljajte portale in njihove spletne strani. Predvsem bodite pozorni na evropske proizvajalce ter strokovno svetovanje pri izbiri kamina.

Od nekdaj so se ljudje zbirali okrog ognja in se sproščali ter družili. Tudi v sodobni družbi smo čedalje bolj nagnjeni k vračanju nazaj k tradiciji. Tukaj so kamini predvsem dobili svoje mesto v naših domovih, ne le, da so funkcionalni, tudi estetsko privlačni so, zato bodo odlično dopolnili vaš bivalni prostor. Tudi njihova cena je dostopna. Dandanes je ogrevanje prostorov enostavno in avtomatizirano ter deluje z visokimi izkoristki. Njihova prednost pa je, da z njimi lahko ogrejemo prostor ali celotno stavbo, delovanje pa je ročno ali popolnoma avtomatizirano.

Država Slovenija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi. Po vsaki zimi ostane v gozdovih veliko lesa, močni vetrovi podrejo veliko dreves, gozdovi pa ostajajo v veliki meri nepočiščeni. Ta les, ki je drugače neuporaben za nadaljnjo obdelavo, je povsem primeren za ogrevanje, za pripravo polen ali predelavo v pelete. Če se odločimo za ogrevanje s kaminom oziroma z lesom, pomeni, da preidemo na sonaravno ogrevanje. Element les je v resnici olesenela sončna energija, če pa ga uporabimo kot energent, z njim v okolju ne povzročamo škode. Je obnovljiv vir in z energetskega vidika zato ni vprašljiv.